(Nikon) scanner gebruiken in Windows 64 bit

(bijgewerkt)
Nikon, een gerespecteerd bedrijf voor fotografische producten, laat de gebruikers van hun professionele scanners behoorlijk in de kou staan als het gaat om de ondersteuning van drivers.

Nieuwe generaties computers en laptops worden uitgerust met de 64 bit versie van Windows, en terecht, omdat de grenzen van de 32 bit versie ondertussen zijn bereikt, de huidige processors (vrijwel) allemaal geschikt zijn voor 64 bit verwerking, het interne geheugen van de pc’s tegenwoordig altijd 4GB of meer en ook het geheugen van de grafische kaart is tegenwoordig zomaar 2GB. Windows 32 bit kan maximaal 4GB geheugen adresseren, en dat is incl. het videogeheugen! Dus als je een PC hebt met een videokaart waarop 1GB geheugen staat, kan windows 32 bits nog maximaal 3 GB van het reguliere werkgeheugen gebruiken, en die beperking heeft Windows 64 niet!

Enig nadeel is de driver ondersteuning voor de 64 bit versie, speciaal voor meer bijzondere hardware, zoals de Nikon Coolscan 5000ED. Je bent dan aangewezen op de fabrikant en helaas…Nikon laat het hier volledig afweten!

Een uitstekende mogelijkheid om de scanner toch te kunnen gebruiken is het programma VUESCAN, $ 39,95 voor de standaard versie aantrekkelijk geprijsd en werkt echt heel goed! De professional versie kan ook gescande beelden opslaan als RAW, heeft levenslange update mogelijkheid en kost $ 79,95

Vuescan ondersteunt meer dan 1800 scannertypes, zowel diascanners als vlakbedscanners. Het programma is er ook voor Mac OS-X en Linux en is vertaald in het Nederlands!

Vuescan werkt met alle recente Windows en OS-X versies!